Најпатриотската работа што можете да ја направите
е да се грижите за животната средина и да се
обидете да живеете одржливо.

Роберт Ф. Кенеди, помладиот

Еден поинаков зелен ден во Скопје Видео снимено според победничката идеја на
Зорица Бојаџиева од јавниот повик “Како да
поминеме еден поинаков зелен ден во Скопје”
во рамките на Европската недела на мобилност.
прегледај видео

Јас не сакам да ја заштитам животната средина,
сакам да создадам свет во кој на животната средина
не и треба заштита.

Историјат на секторот
SkopjeGreeningMasterPlan-01

Мастер план за озеленување на Скопје

Препознавајќи ги аспирациите на јавноста за позелена, побујна животна средина, Градоначалникот на Град Скопје започна да развива и имплементира мастер планови за озеленување за урбаните средини.

Повеќе
Screen Shot 2019-02-13 at 11.45.14 AM

Термална мапа на Скопје – најтоплите точки во градот и мерки за справување

Погледнете ги најтоплите делови на градот и повеќе од 70 предложени акции и мерки кои може да бидат преземени. Понудете и вие свое решение за конкретна локација.

Повеќе
macedonia-pollution-skopje-010

Скопје Дише – Утопија или Реалност

Како се загреваат домаќинства во Скопската котлина? Патоказ за намалување на локалното загадување на воздухот предизвикано од греењето на домаќинствата 2017-2025

Повеќе

Субвенции

Како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух од домаќинствата, Градот Скопје започна со субвенционирање на граѓаните на градот Скопје за набавка на печки на пелети, за купување инвертери и други современи уреди за затоплување.

Повеќе

Енергетска ефикасност во домот

Зелен катастар на Град Скопје

области

0

регистрирани бунари за користење на вода за стопански цели на подрачјето на Град Скопје

0

оператори имаат добиено Б интегрирани еколошки дозволи од Градот

0

субвенции доделени на граѓани за печки на пелети

0

намалени емисиите на стакленички гасови во периодот 2008 – 2015 година

новости

 • СУБВЕНЦИИ ЗА ИНВЕРТЕР КЛИМА УРЕДИ

  Секоја зима, многу домаќинства од различни причини своите домови ги загреваат со печки на дрва, чиј чад претставува една од главните причини за зголемената загаденост на воздухот. Во обид да се намалат штетните чадови, Град Скопје нуди субвенции за купување на нов инвертер за жителите на Град Скопје (општини Аеродром, Гази Баба, Кисела Вода, Карпош, Чаир, Шуто Оризари,

  април 21, 2021
 • Субвенции за чистење на оџаци 2021

  Одржувањето на чисто и уредно Скопје е еден од предусловите за намалување на загадувањето и живот по поздрава животна околина. Затоа, Град Скопје нуди субвенции за чистење на оџаците на домовите. Субвенциите се однесуваат на жителите и правните лица на град Скопје (општини Аеродром, Гази Баба, Кисела Вода, Карпош, Чаир, Шуто Оризари, Центар, Ѓорче Петров,

  април 21, 2021
 • СУБВЕНЦИИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ

  Автомобилскиот сообраќај е една од неколкуте причини за загаденоста на воздухот во Скопје. Велосипедите се алтернативна и здрава солуција која не само што придонесува за растеретување на метежот по улиците, туку и за зголемување на личното здравје. Од тие причини, и оваа година Град Скопје нуди субвенции за нови велосипеди за жителите на Град Скопје

  април 18, 2021
 • СУБВЕНЦИИ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТИ

  Тротинетите, исто како и велосипедите, претставуваат поекономично и поеколошко решение за растеретување на сообраќајот во градот. Како и минатата година, така и оваа Град Скопје нуди субвенции за купување на нов електричен тротинет за жителите на Град Скопје (општини Аеродром, Гази Баба, Кисела Вода, Карпош, Чаир, Шуто Оризари, Центар, Ѓорче Петров, Бутел и Сарај). Максималниот износ на субвенцијата изнесува

  април 18, 2021
Сакате да зборувате со некој од нашите вработени?

Поднесете ги вашите податоци и наскоро ќе ве контактираме.

  Би сакал да зборуваме за:

  Сектор за заштита на животната средина и природата на Град Скопје
  ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје
  Јавно Сообраќајно Претпријатие Скопје - Скопје
  • Бул. Александар Македонски бр. 10

  • +389 2-3215-503

  ЈП „Водовод и канализација“ Скопје
  ЈП „Паркови и зеленило“ - Скопје
  ЈП „Улици и Патишта“ - Скопје
  • ул.Коле Неделковски бр.38, 1000 Скопје

  • +389 2-3162-317